Ett intressant fall med 2 x Kristina Olofsdotter f. 1768 där den samlade  forskarförsamlingen verkar ha gått helt fel

Släktforskningen i mellan Norrland är mycket intressant men också besynnerlig ur många aspekter.
Databas Kråken är väl regionens överlägset största sammanhängande databas som finns tillgänglig för allmänheten sedan ett antal år.
Jag har tidigare koncentrerat mig på  några kärnsocknar: Nordmaling, Bjurholm, Gideå, Grundsunda, Trehörningsjö, Umeå lands 1700-tals del inklusive Vännäs och Degerfors som då tillhörde Umeå lands.
Dessa delar är nu i huvudsak klara, varför jag sprider mina tentakler utåt från detta kärnsocken centrum.
Jag har redan tidigare under fliken Nyheter beskrivet hur Södra Västerbottens släktforskare i Umeå försökte svartlista mig när jag började med att lägga in Umeå lands i databas Kråken.

På södra flanken har vi också en förening - HSN (Hembygds- och släktforskare Nolaskog i Örnsköldsvik) - som har sitt eget besynnerliga sätt att agera.
Jag har tagit upp en mängd felaktigheter i deras alster, men HSN svarar aldrig utan låtsas som det regnar oavsett vad det är.
Här kommer ännu ett fall där hundratals om inte tusentals hemsidor och antavlor enligt vår uppfattning har felaktiga anor när de kanske litade på HSN och dess ÅseleCD.
Detta alster var enligt vad Karl-Erik Gavelin talat om för mig egentligen en svartkopiering av hans egen bok Åsele, utan att han ens hade blev tillfrågad eller informerad. (Inom parentes kan nämnas att jag vid mitt sista samtal med Karl-Erik Gavelin fick tillstånd att i databas Kråken från hans Åselebok fritt använda det arbetsmaterial jag så önskade).

Man undrar varför ingen tidigare gjort sig besväret att kontrollera ÅseleCD:ns tillförlitlighet, i vilken det finns en stor mängd felaktigheter, varav en del kommer att tas upp på denna hemsida. I Databas Kråken finns redan en mängd sådana fel i ÅseleCD beskrivna och i Databas Kråken fins de rätta föräldrarna.
Ett av de fel som kanske stökat till det mest för alla släktsökande är nedanstående

Enligt Anundsjö FB finns det

- Kristina Olofsdotter f.1768-02-20 i Risbäck av föräldrarna Olof Nilsson och Kristina Kristoffersdotter.
Denna dam har enligt alla kända släktforskares hemsidor, böcker etc. ansetts vara gift med Adam Adamsson i Åsele.
Databas Kråken har sedan ett antal år haft henne gift med Eskil Eriksson i Nordmaling, men detta har inte gjort något intryck på det samlade forskningssamfundet trots att uppgiften blivit matade till bl.a. HSN och ett stort antal andra släktforskningsföreningar.
Ingen har reagerat, trots att databas Kråken har gett alla, som vi tycker, nödvändiga bevis för att denna Kristina var gift i Nordmaling och inte med Adam Adamsson i Åsele.

- Kristina Olofsdotter f.1768-01-01 i Myckelgensjö av föräldrarna Olof Olofsson och Segrid Nilsdotter.
Det finns en bra publikation (Anundsjö. Släkter och Gårdar) som tar upp bönder och båtsmän inom Anundsjö socken, men boken/CD har ej noterat att de flesta bönder och båtsmän inte enbart är gifta utan även har en hel del barn, som sedermera skaffar sig familj.
Dessa barn finns ej samlade på något ställe i boken/CD och de barn som ej gifter sig med en bonde eller båtsman bosatt i Anundsjö finns överhuvudtaget ej med i boken/CD
Detta är ju en bokens/CD ena stora svaghet, den andra är väl att direkta källhänvisningar för varje individ saknas.
Men boken är trots detta utan tvekan värt sitt pris huvudsakligen baserat på delen före 1700 och jag rekommenderar denna bok i motsats till en hel del annat.
Efter 1700-talet intåg har databas Kråken sedan några år gjort en del inbrytningar i Anundsjö och börjat lägga upp ett antal kompletta familjer för att täcka upp de luckor som finns i denna bok/CD beroende på det sätt den är upplagd på och en hel del mera är på gång.
Denna Kristina Olofsdotter är en sådant barn som inte finns i denna bok/CD
Databas Kråken har haft Kristina gift med Adam Adamsson som en öppen fråga utan bevisade föräldrar, sedan jag för ett antal år bevisade att den Kristina som den officiella släktforskningsrörelsen ansåg vara gift med Adam Adamsson i verkligheten var gift med en annan man, Eskil Eriksson i Nordmaling.

För en tid sedan i samband med en fråga på Anbytarforum och Grundsunda ställdes en fråga om Sara Olofsdotter som är en syster till Kristina f.1768-02-20 och då bestämde vi oss för att försöka lösa vem Adam Adamsson var gift med, eftersom han enligt all publicerad info -bortsett från databas Kråken - var försedd med en felaktig hustru och just denna Saras syster.

Denna Kristina var inte så lätt att följa, men StigLennart Johansson har lagt ner ett styvt arbete under ett par dagar på att följa henne och såvitt jag kan bedöma har han lyckats bra med detta.
I samband med detta upptäcktes dessutom en del andra intressanta saker som ej verkar vara tidigare kända eller officiellt beskrivna och som numera finns i databas Kråken.
För att få hela familjen Adam Adamsson med den rätta Kristina Olofsdotter Klicka här

Och den andra Kristina Olofsdotter som enligt "forskningseliten" är gift med Adam Adamsson, men enligt vår uppfattning i verkligheten är gift med Eskil Eriksson. Klicka här

Om vi nu har rätt hoppas jag att alla 100-tals, kanske 1000-tals, webbsidor, böcker och andra antavlor ändras till att inkludera Adam Adamssons enligt vår uppfattning rätta hustru.

 

Släktsökare utan tillräckliga kunskaper hör ibland av sig och är griniga istället för tacksamma när felaktigheter av tidigare forskare påpekas. Klicka här

I detta fallet var en typisk kverulant som helst av allt tydligen ville ha kvar den "gamla sanningen" som han som synes motsträvigt erkände hade tagit från en av de felaktiga andrahandskällorna en släktforsknings förening i Örnsköldsvik.
Men han kritiserade samtidigt vårt sätt att verifiera utan att komma med något vettigt sakskäl varför han tycke att de direkta källhänvisningarna inte var korrekta.
Samtidigt hade han tidigare utan att tveka, som han erkände,  accepterat den felaktiga källan som inte hade någon härledning över huvudtaget alls utan bara ryckt en person ur luften.
Snacka om logik.