Kusinerna Elisabet Persdotter född 1795 och Elisabet Persdotter f.1797

Jag var inne i Björna och forskade och av någon anledning såg jag att ett par etablerade forskare hade en helt annan uppfattning än jag om vilken av dessa kusiner som var gift med Per Jakobsson i Gideå-Långvattnet och Karlsviken.
Först blev jag lite deppad.
Hade jag ett släktskapsfel, det var ju flera år sedan någon hade hittat något släktskapsfel i Databas Kråkens kärnsocknar.
Jag kollade ytterligare en gång upp faddrarna och man kan med faddrarna som utgångspunkt tro att Per Håkanssons dotter Elisabet född 1795 kunde vara den som gifte sig med Per Jakobsson.
Man kunde också med faddrar som utgångspunkt lika gärna tro att det var Per Mårtenssons dotter Elisabet  f.1797, som hade gift sig med Per.
Vad som gjorde mig mest brydd var att det var väl etablerade forskare verkade ha gått vilse på var sitt sätt.
Jag var nu också in på Disbyt och kollade läget och den kanske mest meriterade forskaren (nr.3) - med ett par utgivna CD i baggaget - han var helt ute och botaniserade.
De övriga på Disbyt hade inte en susning, men det var väl bättre det än att ha fel.

Jag bestämde mig för att följa kusinerna från vaggan till mogen ålder.
Den helt övervägande delen av detta fanns redan i databas Kråken, men det var ett par besvärliga passager i Björna i början av 1800-talet.
Med SVARS nya digitalisering krympte hindren märkbart.
Per Håkanssons Elisabet född 1795 var hemma hos föräldrarna till 1825 när hon blev piga i Björna och var där några år som piga.

Per Jakobsson gifte sig 1824-10-10 varför hon då var Elisabet f.1795 ute ur leken som maka till Per Jakobsson.

Kusinen Elisabet född 1797 blev i mycket unga år föräldralös.
Fadern Per Mårtensson dog 1801 när Elisabet var endast 4 år och modern Märit Håkansdotter lämnade dotter ensam vid endast 10 års ålder tillsammans med sin 2 år äldre bror Mårten och sina andra yngre syskon.
Elisabet blev nu fosterdotter hos Jonas Anundsson/Lisa Olofsdotter i Björnsjön och blev sedan någon gång på 1810-talet piga hos Erik Andersson i Björnsjön och var piga i Björnsjön tills hon 1823 flyttade till Björna-Locksta.
Här dök hon inte upp i egen hög person utan hon levde troligen ett dubbelliv.
På ena sidan född 1797 och dotter till Per Mårtensson - på andra sidan född 1795 och dotter till bonden Per Håkansson och den andra sidans morbroder.
Prällen har här kluddat 1795 och 1797 och har tydligen haft svårt att förena de två kusinerna Elisabet till en bra enhet.

Per Jakobsson gifter sig nu med den ena halvan Elisabet Persdotter f.1797 och bosätter sig i Gideå Långvattnet.
Vigselnoteringer säger: Lisa Persdotter piga Björnsjö, Per Jakobsson dräng Hundsjö

Det kanske också lustiga är att Elisabet Persdotter - som enlig min uppfattning inte gifte sig med Per Jakobsson - är född 1795 i Björnsjön men familjen flyttade sedan till Locksta.

Den Elisabet (Per Mårtenssons dotter) som gifte sig med Per Jakobsson är född i Björn-Björna by och ej i Björnsjö, men är uppväxt som fosterdotter i Björnsjö.
Om du vill ha hel familjen. Klicka här

Per Håkanssons dotter Elisabet f.1795 gifte sig sedan 1837-01-15 med Johan Kristoffersson från Mattarbodum. Om du vill ha hennes make också. Klick här.

Än en gång visade det sig att databas Kråken 9 hade haft rätt.