Brita Margareta Johansdotter eller Maria Elisabet Johansdotter f..1781-01-19 (197465)

Många gånger finns det ett namn i FB och ett helt annat i HFL, men man kan många gånger bevisa att det är samma person.
Vid andra tillfällen är det bevisligen helt felaktiga föräldrar enligt FB. Detta upptäcks i regel när man lägger upp HFL.
Därför är kombinationen FB-VB-HFL ett måste om man skall betecknas som en riktigt seriös släktforskare.
De avskrifter av VB och FB som florerar är enligt min uppfattning en slags potemkin kuliss för de som inte vill ta steget fullt ut eftersom det kräver för mycket arbete och kunskap.

Johan Johanssons och Anna Andersdotters flicka döpts till Brita Margareta 1781-01-20 i Hökmark Lövånger. (C:3, GID 2010.10.63200)
För denna tidsperiod är kyrkarkivalierna i Lövånger mycket snyggt och prydligt förda och det är mycket lätt att läsa.

När man sedan går till HFL för denna tidsperiod LÖV/Hökmark 1,AI:4,s43,1788-1804 finns där ingen Brita Margareta, men Johan Johansson och Anna Andersdotter i Hökmark har en flicka Maria Elisabet född 1781.
Om man tittar noga så ser man att under Maria Elisabet har det med all sannolikhet ursprungligen stått Brita Margareta  i enlighet med FB.
När man tittar på nästa LÖV/Hökmark,AI:5,s57,1805 GID 2020.5.89900 står det klart och tydligt Maria Elisabet.
Denna dam flyttar sedan till Umeå lands och gifter sig, men den som söker i FB för Lövånger på namnet Maria Elisabet kommer inte att hitta henne i FB.

Det finns hundratals liknande fall, men det är sällan så lätt att bevisa som i detta fallet.
Att FB i detta fallet har fel namn ( Brita Margareta ) måste man väl i all rimlighetens namn utgå ifrån och att det namn som används under resten av livet ( Maria Elisabet ) som är det rätta.

FB är visserligen den bästa original källan, men se upp det finns mängder med bevisade fel som den vanlige släkt forskaren har svårt att se och därför lätt kör fast i dagar kanske veckor.
Varför då inte kolla med den regionens databaser. Det hela är kanske redan löst sedan långt tillbaka.
Skall hjulet uppfinnas av varje nybörjare på nytt bara för att centralorganisationen och dess närstående privata bolag skall tjäna pengar.