Det finns ett stort antal personer som flyttar från Anundsjö och Själevad upp till Åsele, Dorotea och Vilhelmina där de får många ättlingar

En sådan familj är Per Salomonsson f.1733 i Anundsjö Klicka här

Men det kanske mest intressanta med hans barn är de två döttrar Kristina och Anna, men ej att de andra förringa.

Kristina gifter sig med Jonas Jonsson och de slår sig ner i Åsele och Bellvik, men flyttar snart till Jervsjö, som sedermera tillhör Vilhelmina socken.
Denna Jonas Jonsson verkar ha varit en svårknäck nöt för de flesta eftersom han hade ett mycket vanligt namn Jonas Jonsson och hans födelse var enligt prällarna i Åsele och Vilhelmina 1750 och 1751, som förvillade en del. Det rätta är 1753.
Det finns ingen hänvisning varifrån han kommer, men han lämnar ett spår när han först kommer till Åsele ÅSE/Bellvik,AI:2,s68,1778-80, där han kallar sig Näsström.
Detta ger vissa associationer med Arnäs och Näset och en båtsman Öberg, Tjernsten som kommer därifrån och sedan  blir båtsman i Själevad.
Denna båtsman Jonas Jonsson Öberg Tjernsten har en som Jonas som försvinner.
Jonas har dessutom en yngre broder som tar sig namnet Näsström
Barnens namn stöder också antagandet att den Jonas som slutligen bosätter sig Vilhelmina och Järvsjö är son till Jonas Jonsson Öberg Tjernsten i Själevad.
Om ni vill ha Jonas Jonssons hela familj klicka här

Per Salomonssons yngsta dotter Anna blir tydligen inte gift och för ett ambulerade liv och får en oäkta son Nils Petter född 1806.

Annas syster Kristina som var gift med Jonas Jonsson Näsström flyttade enligt ovan upp till Vilhelmina och systerns Annas oäkta son blir fosterson hos mostern Kristina enligt VIL/Järvsjön,AIA:3,s103,1822-30.
Tex i HSN:s Åsele skiva finns denna Nils Petter ej med trots att han tydligt och klart finns i Åsele FB.
En massa andra personer födda i Åsele finns ej hellre med på denna CD, troligen har de som utarbetat denna produkt inte avstämt sin CD mot den kanske viktigaste parametern nämligen FBn
Nils Petter bildar familj i Vilhelmina och får många ättlingar Klicka här

.