THAILAND

Olika länder jag besökt under längre eller kortare tid under mitt 70 åriga liv. Klicka här

2011-11 till 2012-02

2010-11 till 2011-02

2009-11 till 2010-02

2009-03
Ibland undrar man varför sjukvården i Sverige är så trög
Att röntga höfterna i Thailand och Hua Hin tog ett par timme från det du anmäler att du önskar röntga tills du har resultatet av röntgen
I Sverige och den stora staden Umeå  tar det ca 5 månader efter att remiss är skriven för att röntga och till röntgen sker för att inte prata av det år det har taget innan du kommit så långt.
Sedan tar det många veckor innan administrationen på landstinget får tummen ur rö... och ids berätta det för dig om resultatet av röntgen.
Den 23 februari röntgade jag höfterna för problem med värk.
Fortfarande den 27 mars hade jag inte fått reda på resultatet. Snacka om effektiv administration. Det är ju sämre än dåligt.
I dag den 27 mars ringde jag och frågade och fick då till svar att många patienter vill inte veta svaret på röntgenutlåtandet och därför besvärar sig ej Vårdcentral Dragonen att tala om för patienten vad röntgen läkaren har kommit fram till.
Jag undrade om inte sjuksköterskan tycket att detta var lite väl nonchalant mot patienten/kunden, men hon menade att det var normal rutin att inte informera.
Man undrar.........

 

2008-09  Tyvärr blev de planerade Thailandsresan inställd p.g.a. en blödning i höger ben/skinka bara några dagar före avresan.
              Läkarna har svårt att lokalisera blödningen beroende på deras obegripligt enormt tröga system.
              Jag kommer helt enkelt inte till magnet röntgen undersökningen.
              Det finns många mindre lustiga händelser i samband med detta uppe på Umeå Universitetssjukhus, som jag kanske tar upp senare.
 

2007-08  Tyvärr tappade jag en hel del intressanta berättelser genom ett datorhaveri

2006-07

2005-06

Thailand vistelse  2004-05

Nu är man åter tillbaka till det gråkalla vädret i Umeå, men nu är trots allt det värsta av vintern över och man kan börja på se fram emot våren och dess underbara väckning av den norrländska naturen.

Dessutom hägrar sommarstugan ute på Sikhällan i en inte allt för avlägsen framtid. Från påsk och tiden fram till midsommar är en underbar tid därute.

Vi har haft en underbar vistelse i Thailand och vi såg ingenting av natur katastrofen i Puket området, som ligger ca 900 km söder om Bangkok..

Jag har besökt eller jobbat i ett 80 tal länder och Thailand tillhör mina favoriter.

Som nummer 1 står Canada för att följas av Thailand och på 3:e plats finns Nya Zeeland.

Jag besökte första gången Thailand 1974 på hemresa från just Nya Zeeland.

Jag fick då besked av huvudkontoret i Sverige att jag kunde ta en vecka extra ledigt efter en mycket lyckad överenskommelse i Nya Zeeland efter en månads hårt jobb därnere.

På hemresan stannade jag några dagar i Bangkok för att sedan fortsätta hemresan via Moskva till Köpenhamn och Göteborg.

Det enda flyg som då fanns öppet från Bangkok var det ryska Aeroflot som via en mellanlandning i Indien och Moskva tog mig till Köpenhamn.

En mardröms resa och den enda gång jag varit rädd när jag flugit och jag kommer aldrig mera att flyga Aeroflot.

Numera flyger vi Thaiair som har 5 cm längre utrymme mellan sätena än standard på tex Finnair och SAS.

Servicen är utmärk och de tio timmar flygresan tar , går relativt bra trots min dåliga rygg.

För tre år sedan besökte vi Puket för att fira en 60-åring som inte visste om att vi skulle komma och uppvakta honom.

I fjol vintras besökte vi Regency Wing hotell i Cha-Am vid Siam bukten och ca 20 mil söder om Bangkok.

Den närmaste större staden är Huahin och mittemot ligger Pattaya på andra sidan Siam viken.

Provinshuvudstad är Petchaburi med bl.a. ett enorm stort varuhus med allt man kan tänka sig.

Vi har bodde under 1990-talet 4 hela vintrar på Cypern i Larnaca Bay och ytterligare 4 hela vintrar i Porto Rico på Gran Canaria, men båda dessa platser kan slänga sig i väggen.

Under 2000 talet har vi huvudsakligen varit hemma under vinterhalvåret för att kunna ta del av vår nu snart 5 åriga underbara dotterdotters utveckling, men de närmaste vintrarna kommer vi att tillbringa en stor del i Thailand.

Puket området tycker jag är för kommersialiserad och på liknade sätt sägs Pattaya vara.

Huahin och de mindre städerna runt omkring har fortfarande kvar en hel del av den ursprungliga genuina charmen, men det byggs mycket i området.

Stränderna är underbara och klimatet under slutet november till början av februari är second to none även inkluderat Karibien.

18-22 grader på nätterna och 25-30 grader på dagarna i skuggan. Men i solen kan 40 graders strecket överskridas under senare delen av januari.

Från mitten november till den 19 januari föll inte en droppe regn med solsken varje dag. Sedan blev det 2 dagar moln och delvis regn. Sedan kom solen tillbaka och sken under resten av vår vistelse. Dvs 2 dagars moln på 75 dagar.

Vi hyrde en stor lägenhet på 2:a våningen i Cha-am Condominium med 3 stors sovrum, 3 badrum och ett jättestor vardagsrum plus kök. Altanen tillhörig denna lägenhet var ungefär 200 m2, dvs enorm.

Direkt nedanför hade vi 2 pooler och havet med en underbar sandstrand var bara ca 30 meter bort.

Vår då 4 åriga dotterdotter , som med sina föräldrar firade jul och nyår hos oss, hade svårt att slita sig från de bägge polerna och gjorde dessutom flera besök i det sköna 25-30 gradiga havsvattnet

Detta condominium ligger mitt emellan Regency Wing och Golden Sands, som båda är högsta klass charter hotell ,som jag rekommenderar, men priserna är där betydligt högre än när du arrangerar allt i egen regi som vi gjorde.

För vår jättefina lägenhet betalade vi 10.000 kronor/månad allt inkluderat även städning.

Enrummare kunde fås i samma komplex för 1-2.000 kronor/månad och en fin tvårummare kostade 2- 3.000/månad. Här tillkom kostnader för elektricitet, där kostnaderna huvudsakligen beroende på hur mycket du kör din airkond. Det finns ett eller flera aggregat i varje våning. Vi hade 5 i vår lägenhet.

De totala strömpriset är lägre i Thailand än i Sverige. I min sommarstuga på Sikhällan ligger vattenfalls totalkostnad inklusive nätavgift för 12.000 KWh/år strax över 1 krona/KWh.

Här kostade det bara 4 bath/KWh eller 75 öre/KWh, vilket för oss gjorde 250-300 kronor/månad

De första 45 dagarna körde vi aldrig airkonditionen, men de sista dagarna körde vi ca 10 minuter innan vi gick till bädds.

En resa med reguljär flyg kostar tur/retur med Thaiair från Stockholm till Bangkok ca 10.000 kronor och med Finnair Stockholm-Helsingfors-Bangkog  7-8.000 kronor.

Dvs mycket förmånliga totalkostnader om man vill stanna en längre tid i eget regi och är flera personer.

Du kan utan vidare leva för 50 kronor/dag och person om du tycker om den underbara Thaimaten och spänner du 100 kronor/dag och person då får du ditt lystmäte.

Men det går säkert att leva för ett par tior per dag. En skål kokat ris kostar 2 kronor och en stor portion fried rice med stekt kyckling 6 kronor. Det senare är en full middag.

Thaimaten inte är lika hårt kryddad som tex Chinamat eller Indienmat utan passar alldeles utmärk för en svensk mage.

Jag har hemma i Sverige vissa besvär med min mage , men det är flera år sedan jag kände mig så bra som efter 2 månaders Thaimat.

All är enormt billigt härnere även för oss svenskar. Du får fina barnkläder och skor för några tior. Du kan sy upp en klänning eller en kostym till ett mycket lågt pris. Ett par glasögon med titanbågar kostar ca 1.500 kronor och de fungerar utmärkt, tom bättre än de senaste inköpta i Sverige.
En halvtimmes internet användning kostar under 4 (fyra) kronor på ett kafe med airkond. och servering. Snabbheten i överföringen varierar kraftigt mellan olika tider på dyngnet.
Sjukvården är betydligt lättare att komma till i Thailand än i Sverige även för en svensk.

Dessutom verkar sjukvårds servicen vara betydligt bättre i Thailand, åtminstone för mindre saker som jag känner till.
Laila Freivalds hade säkert helt rätt när hon påstod att sjukvården är minst lika bra i Thailand som i Sverige och då i synnerhet runt de större städerna.

Dessutom har numera Thailänningarna en tillgänglig fri sjukvård.

Friskvård ,som tex massage, fot/hand vård ,som i Sverige är enormt dyrt eller otroligt besvärligt att komma till i Sverige, florerar överallt och kostar nästan ingenting.

Folket är underbart med en vänlighet som du bara kan uppleva i östern.

Det mesta finns att köpa här nere om inte din livsstil kretsar runt Kalles kaviar.

Värmen besvärar mig från februari till oktober och utan detta besvär skulle jag i framtiden vara betydligt längre tid varje år i Thailand.

Vi hyrde en minibuss till bl.a. "den flytande marknaden" och "Rosegarden". Vi hyrde denna minibuss med chaufför för de 12 timmar som rundturen tog till det facila priset av totalt 450 kronor. Detta är faktiskt mycket billigare än de rundresor charterbolagen arrangerar.

Det finns många svenskar som har investerat i en eller flera lägenheter runt Huahin.

Den vane resenären köper eller hyr en lägenhet istället för att bo i ett hus med kanske otrevliga överraskningar både fysiskt och ekonomiskt.

Med all min utlands erfarenhet under de senaste 45 åren som bakgrund kan jag med varmt hjärta rekommendera Thailand under december-februari och då i synnerhet Huahin området.

I slutet av februari börjar det bli lite varmt och då kan temperaturen krypa upp mot 34 grader i skuggan, men fortfarande är det en behagligare temperatur i Huahin än i Puket området.
 

När solen eller andra bestyr inte upptaget min tid har jag suttit vid min laptop och fört in redan lästa Nordmalings domstolsprotokoll för åren 1708-1746.

Varje person som omnämns i dessa protokoll har fått detta protokoll ingående i sin levnadsbeskrivning som kan innehålla upp till 60.000 tecken per person.

Under nästa Thailand vistelse december 05- januari 06 kommer vi att hyra en 3 rums lägenhet på 7:e våningen i ett helt nytt hus i Jam Churee på Takio Beach i södra utkanten av Huahin. Ett underbart poolområde finns här som sträcker sig nästan ner till den milslånga sandstranden. Utsikten är bedövande. Du kan både se 2000-talets teknologi i nära samklang med de betande kossorna, samtidigt som du är några kilometer från Huahins centrum, som är en medelstor stad enligt svenska mått.

I denna lägenhet  finns alla kanaler internationell TV och kanske också internet uppkoppling.

Jag kan ge er adressen till bra lokal hus/lägenhets mäklare i Hua Hin och en svensk resturang ägare i Cha Am.

 Jag kommer under denna vistelse att fortsätta med Nordmalings domstolsprotokoll inklusive även Grundsundas domstolsprotokoll för 1700-talet.

Allt detta finns redan stuvat i min laptop för att under nästa Thailand vistelse strukturerat föras över till databas Kråken på respektive person.

 

Nu kommer jag under de närmaste månaderna, innan sommarstugan tar överhand, att lägga all min tid på Umeå lands och dess 1700-tal.

Version databas Kråken 4 finns nu också till salu med nästan ett helt års arbete på i stort sett enbart Umeå lands sedan förra Kråken versionen.

Jag har haft god hjälp med Umeå lands varför arbetet har fortskridit utomordentligt väl i databas Kråken och dess Umeå lands del trots ett uppehåll de senaste 2 månaderna under Thailand tiden.

Hej för denna gång

Sven-Erik